Dış Cephe Cam Silimi

Yazar : Melek Teke

Yazıldı:

Güncelleme:

Modern yaşam alanları özellikle mimari ve inşaat teknolojisinin gelişmesiyle birlikte çok daha güzel bir görüntüye kavuştu. Ayrıca apartman, rezidans, ofis ve plaza gibi çok katlı binaların dış kaplamalarında, yoğun bir şekilde cam kullanımı arttı. Çünkü cam, dışarıdan bakıldığında binaya daha şık ve estetik bir görünüm kazandırıyor. Ancak özellikle yüksek binaların dış cephe cam silimi, zahmetli olduğu kadar riskli bir iştir. Bu sebeple gerekli önlemlerin alınarak temizlik yapılması şarttır. Bu yazımızda dış cephe cam temizliğinin nasıl yapıldığı, dikkat edilmesi gerekenler ve kullanılan aparatlar hakkında bilgiler yer almaktadır.

Dış Cephe Cam Temizliği Nasıl Yapılır?

Binaların dış cepheleri; toz, yağmur ve çamur gibi dış etmenlere karşı korumasızdır. Dolayısıyla dışarıdaki kirlere direkt maruz kalır. Havanın pisliğini üzerine çeker ve hatta bakteri oluşma riskini de arttırırlar. Ayrıca bu bakteri ve mikroplar hava şartlarına göre zamanla daha fazla artarak dış cepheyi sarar. Hem görsel güzellik hem de sağlıklı yaşamak açısından ilk önce bu kir ve bakterilerden kurtulmak gerekir. Dolayısıyla dış cephe cam silimi işlemini yapmak çok önemlidir.

Yüksek katlı binalarda sıklıkla kirlenen camların silme işlemi hem zahmetli hem de tehlikeli bir iştir. Dolayısıyla camların daha kolay ve güvenli bir şekilde temizlenmesi için bazı önlemler alınmalıdır. Ayrıca özellikle yüksek katlı binalarda bireysel temizlik yapılması güç hatta bazı durumda imkansızdır. İşte bu etapta dış cephe cam silimi alanında profesyonel bir şirketten yardım alınması daha da önem kazanır.

Bir temizlik şirketi, ilk olarak binanın dış cephesini kontrol ederek keşfini yapar. Bunun yanı sıra binanın konumuna bağlı çevresel koşulları ve camların kirlilik seviyesi belirlenmektedir. Ayrıca temizliğin sepet ve vinç gibi hangi sistemin kurulması gerektiği kontrol edilmektedir. Bu belirlemelere göre binanın dış cephesinde kullanılan yapı malzemesine zarar vermeyecek uygun temizlik ürünleri seçilir. Sistem ve malzemeler temin edildikten sonra ise dış cephe cam silimi için personel açısından gerekli önlemler alınmaktadır.

Şehrin simgesi haline gelen büyük binaların camları temizlenirken öncelikle, kolay çıkan toz ve kirler suyla akıtılmaktadır. Ardından belirlenen temizlik ürünleriyle yıkanır. Sonrasında saf su ve bir silecekle üstten aşağı doğru durulama işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu işlemlerin ardından en son olarak dış cephenin zarar görmemesi için kurulama işleminin yapılması gerekir. Tüm işlemlerin gerçekleştirilmesiyle dış cephe cam silimi işlemi tamamlanmış ve camlar temizlenmiş olur.

İşte tüm bu temizlik işlemlerinin işinin profesyonelce yapan bir temizlik şirketi tarafından yapılması gerekir. Çünkü profesyonel bir şirket, iş güvenlik belgelerine sahip personeli ve kaliteli ürünler ile temizlik yapar. Böylelikle binanın dış cephe cam temizliği en sorunsuz şekilde tamamlanmış olur. Ayrıca camlar hem daha temiz hem de daha pürüzsüz bir hal alır.

Giydirme Cam Nasıl Temizlenir?

Günümüzde mimarinin ilerlemesiyle birlikte, binalarda cam giydirme işlemi giderek arttı. Çünkü bu işlem parlak bir yapıya sahip olan cam sayesinde, binaların daha şık ve görkemli durmasını sağlar. Özellikle de dış cephelerde cam giydirme, her binayı kendine özgü bir havaya büründürür. Bunun yanında cam giydirme özellikle de iş merkezi gibi binaların prestiji açısından da büyük katkılar sağlar.

Giydirme cam sistemi apartmanlardan rezidanslara, hastanelerden plazalara birçok yapıda karşımıza çıkar. Ancak bu sistemin temizlemesi de oldukça zordur. Bunun yanında temizlenmediği takdirde kötü görünüm ve bakımsızlık nedeniyle bu şekilde bir binadan hizmet almak, müşterilerin kafasında olumsuz düşüncelere yol açar. Ancak büyük binaların dış cephe giydirme camlarının temizliğini kişisel olarak yapmak zordur. Bunun için de dış cephe temizlik hizmeti veren şirketlerden destek alınmalıdır.

Binalarda alüminyum kompozit, prekast, mozaik, metal, pak siding ve alicobond gibi farklı yapı malzemelerinin yanı sıra çoğunlukla cam giydirme kullanılmaktadır. Bu tür durumlarda giydirme cam temizliğinde, malzeme türüne uygun temizlik ürünlerinin seçilmesi gerekir. İşlem aşamasında çok kirli camlarda, ilk önce yıkama ve ardından silme işlemi yapılmaktadır. Yıkama işlemi ise yüzeye göre suyun saflık derecesinin belirlenmesiyle basınç ayarlı makineler aracılığıyla gerçekleşir. Arkasından belirlenen uygun kimyasallar ile silinerek cam temizliğinin daha iyi ve daha uzun ömürlü olması sağlanmaktadır.

Yüksek Katta Cam Nasıl Silinir?

Günümüzde zamanımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz ev, hastane, banka ve iş yeri gibi mekânlar, eskiye göre daha büyüktür. Yüksek katlı olarak yapılan her yeni yapı, inşaat sektörünün görkemini gözler önüne seriyor. Özellikle çoğu yapıların dış cepheleri camlarla süslüdür. Plaza ve büyük binaların eskiye göre bu kadar farklı oluşu, dış cephelerin temizliğini de zorlaştırır. Çünkü yapıların kat sayısı az olduğunda temizlemesi oldukça kolaydır. Peki ya çok katlı binalarda? Elbette yüksek katlı binaların cam yüzeylerini temizlemek çok zordur. Ayrıca bu temizlik türü, özel ekipman olmadan tek başına yapılamaz.

Modern ve estetik bir görünüm yaratan yüksek kattaki camlar; hava koşullarından etkilenerek leke, toz ve kirlere maruz kalmaktadır. Doğal olarak da bu olumsuz etmenler, cam yapısının görünüşünü kötü etkiler. Aynı zamanda camın temizlenmesi sonucunda yapının içine daha iyi ısı ve ışık girer. Özellikle iş yerlerinin imajını yansıtması açısından da bu iyi bir göstergedir. Bu nedenle en iyi şekilde temizlenmesi gerekir.

Yüksek katlı bina camlarının temizliği süngere benzeyen yumuşak bezler ve yapı malzemesine uygun ürünlerle yapılmalıdır. Yapıdaki toz, kir, kar ve yağmurdan oluşan çamurlar iyice temizlenerek arındırılmalıdır. Ardından hemen durulama ve kurulama işlemleri yapılmaktadır. Özellikle de en son yapılan kurulama işleminde, tüy ve leke bırakmayan mikro fiber bezlerin seçilmesine özen gösterilmelidir.

Camlar Ne Kadar Süreyle Silinmeli?

Zorlu olan cam temizliği düzenli olarak yapılmazsa, pencere çevresinde pislik, kir ve döküntüler oluşur. Camın alt kısmında bir de çıkıntı varsa, bunların olması daha olasıdır. Aynı zamanda kötü havalarda, bu kalıntı ve kirler gevşeyerek binanın yakınında olan bireyler açısından da tehlike oluşturabilmektedir.

Dış cephe camlarında, sıklıkla karşılaşılan problemlerden biri de oksitlenmedir. Oksitlenme, camlarda hava kirliliğine paralel olarak is, toz, yağ ve kirin karışımıyla oluşur. Ayrıca kirli camlar uzun süre temizlenmezse kir ve yağmur sularına bağlı kireçlenme yine oksitlenme gelişir. Bu kireçleşen ve yapışan kir tabakaları gün geçtikçe temizlenmemesi durumunda ise gittikçe daha zorlaşır. Bina yaşının genç olmasına rağmen bu durum, o muhteşem dış görünümünün bozulmasına neden olur. Dolayısıyla yılda 3-4 kez periyodik cam temizliği yaptırarak böyle sıkıntılar yaşamanın önüne geçmiş olursunuz. Camların düzenli bir şekilde temizlenmesi, bakımına da katkıda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılmasını sağlar. Aynı zamanda temiz camlardan kesintisiz ve bitmeyen manzaranın tadını da keyifle çıkartma fırsatı sunar.

Cam Siliminde Hangi Aparatlar Kullanışlı?

Herkes camlarının lekesiz, parlak ve temiz bir görüntüye sahip olmasını ister. Tehlikeli ve bir o kadar da zorluklarla temizlemeye uğraştığımız camlar ise lekeli kaldığında can sıkar. Bu nedenle işinizi şansa bırakmayacak lekesiz bir cam temizliği için uygun aparatlar kullanmalısınız.

Dış cephe cam silimi işleminde; yapının yüksekliği, yüzeyin kirlilik oranı ve yapılacak temizliğin detayına göre farklı malzemeler kullanılması gerekmektedir. Özellikle camı çizmeyen ve leke bırakmayan malzemeler seçilmelidir. Ayrıca öncelikle yapının yüksekliğine göre sepet, platform, vinç veya iskele kurulması gerekir.

Cam silme işleminde kullanışlı olan aparatlardan bazıları şu şekildedir:

  • Toz ve su tutma özelliğine sahip mikrofiber bezler
  • Çift taraflı ve mıknatıslı aparatlar
  • Rulo başlıklı ve çekpas aparatlar
  • Teleskopik çekçekli cam sileceği
  • Dağcı bel kovaları
  • Yüzeye uygun kimyasal ürünler

Yukarıda belirttiğimiz cam silme ekipman ve malzemelerinin cam temizliğine ve standartlarına uygun ve güvenilir markalar olması şarttır. Bu ürünlerin yanı sıra bir de buharlı cam temizleme makineleri vardır. Bu aracın ucuna takılan silme aparat aracılığıyla cama buhar püskürtülmektedir. Yine aynı başlıkla, cam ovularak temizlenebilmektedir. Buhar gücüyle yapılan bu temizlik, çok pratik bir şekilde uygulanması sayesinde zamandan tasarruf etmeyi sağlar.

Amatör şirketler, yukarıda bahsettiğimiz dış cephe cam temizliğini gereken şekilde hijyenik bir şekilde yapamazlar. Bu yüzden her zaman profesyonel bir şirketten hizmet alınması en doğrusudur. Firmamız Aybars Temizlik sizler için en güvenli ve en kaliteli hizmeti sunmaktadır. Kurumsal temizlik şirketleri arasında yerini alan firmamız, geniş hizmet ağına ve profesyonel bir ekibe sahiptir. Ayrıca işçi güvenliğini sağlamanın yanı sıra müşteri memnuniyeti odaklanır.

Sahip olduğumuz bu misyon ile dış cephe cam silimi işleminde dikkat edilmesi gereken tüm noktalara vakıfız. Firmamız kaliteli ekipmanlara, son teknoloji donanımlarına ve kaliteli deterjanlara sahiptir. Siz müşterilerimizin tüm temizlik ihtiyaçlarında yanınızdayız. Eğer siz de kaliteli bir hizmet almak istiyorsanız Aybars Temizlik şirketi ile irtibata geçebilir, hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Open chat
Selamlar. Temizlik hizmeti için bize ulaşın