Genel Temizlik Nedir? Ne Zaman Büyük Temizlik Yapılır?

Yazar : Melek Teke

Yazıldı:

Güncelleme:

Annelerimizden ya da büyüklerimizden “dip köşe temizlik” ifadesini çok duymuşuzdur. Bütün evin, odaların, balkonların derinlemesine köşe – bucak temizlenmesi anlamına gelir. Biz bu temizliğe çoğunlukla genel temizlik adını veririz.

Düzenli ve derinlemesine bir temizlik yapılması sağlık için oldukça önemlidir. Biriken toz ve kirler, lekeler bakteri ve mantarların oluşmasına ve çoğalmasına neden olabilir. Ayrıca temizlenmemiş ortamlar hem hava kirliliği hem de görüntü kirliliğine neden olabilir.

Havalandırılmayan ve tozu alınıp silinmeyen ortamlar zaman içerisinde havasız kokar. Bu da nefes almayı zorlaştırır. Ev ortamında temiz ve hijyenik alanlar yaratmanız önemlidir. Aynı şekilde çalışma ortamlarının da düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Hem çalışanlar hem de ofisi ziyaret eden müşteriler için önemlidir. Çünkü düzenli temizlenmeyen ve tertipsiz görünen alanlar olumlu bir intiba bırakmaz. Bu sebep ile genel temizlik ihtiyaçtan ziyade zorunluktur.

Genel Temizlik Nedir?

Genel temizlik diş köşe temizliğe benzer olarak; ofis, ev, iş yeri vb. gibi alanların detaylı olarak temizlenmesidir. Bu temizlik süreci hem yorucu hem de zor bir iştir. Genel temizlik hem ev için de çalışma alanları için geçerli olan bir kavramdır.

  • Bu süreçte tuvalet ve banyolar, mutfaklar, odalar ayrı ayrı temizlenir.
  • Toz, kir ve pisliklerden arındırılır.
  • Toz almadan süpürmeye, cam silmekten balkon temizliğine kadar pek çok farklı ev işini kapsar.

Zaman ve fiziksel olarak güç gerektiren bir süreçtir. Tek başınıza yaparken çok sıkıcı ve yorucu olduğu için destek almaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu noktada karşınıza pek çok temizlik firması çıkar. Gerekli araştırmalarınızı yaparak profesyonel destek ile büyük temizlik işlemlerinizi kendiniz için kolay hale getirebilirsiniz.

Özellikle işletmelerin genel temizliği düzenli olarak yapması önemlidir. Çünkü ortak kullanım alanlarının çok alması kolay kirlenme ve hijyen sorunlarını da ortaya çıkarır. Mutfak ve lavabonun yanı sıra kapı kolları, masa ve sandalyeler de temizlenir. Büyük temizlik yapılırken görünen yerlerin yanı sıra pençe üstleri, petek kenarları vb. gibi görünmeyen yerler de temizlenir. Bu sayede sağlığa tehdit oluşturabilecek toz ve kirlerin temizlenmesi ile risk minimize edilir. Peki, genel temizlik nasıl yapılır? Büyük temizlik çeşitleri nelerdir?

İçeriğimizi okuyarak ilkbahar temizliği, sonbahar temizliği, genel temizlik ve kuralları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. İyi okumalar ve keyifli temizlikler diliyoruz!

İlkbahar Temizliği

Ortamın kir, pislik ve lekelerden arındırılması, tertipli ve düzenli bir görünüme sahip olması temizlik ile sağlanır. Mevsim girişlerinde ya da mevsim sonlarında temizlik yapılmaktadır. Bu temizliklerden biri de ilkbahar temizliğidir.

Soğuk ve serin kış günlerini geride bıraktıktan sonra sıklıkla yaparız. Soğuk hava sebebi ile ortam düzenli olarak havalandırılmaz. Çoğu zaman insanın canı temizlik yapmak istemez. Hava kasvetli, gün kısadır. Dolayısıyla bahara girdiğinde temizlik yapmak yenilenmenize ve ferahlamanıza da yardımcı olur. Baharın ışıltılı ve canlı enerjisi, doğanın yenilenme süreci enerji ve ilham kaynağı olur.

İlkbaharda, genel temizlik yapmak için temizlemeniz gereken yerleri ve sıralamayı belirlemelisiniz.

  • İlk olarak duvar ve tavanları silerek başlayın.
  • Halılarınızı yıkamaya verebilir ya da halı şampuanı ile silebilirsiniz.
  • Aynı şekilde koltuk döşemelerini de kuru temizleme yardımı ile temizletebilir ya da kendiniz silebilirsiniz.
  • Kalorifer peteklerinin araları, avize – lamba üstleri, korniş üstleri gibi görünmeyen yerlerin tozunu alın.
  • Kapı ve pencerelerin tozu alın ve camları silin. Cam temizliği için cam temizliği hizmeti veren şirketlerden yardım alabilirsiniz.
  • Ahşap mobilyalarınızın tozunu alın ve ihtiyaç olması durumda cilalayabilirsiniz.
  • Tül ve saten perdelerinizi ya da stor kullanıyor iseniz stor perdelerinizi temizleyin.
  • Zeminde parkeleriniz var ise cilalatabilir ve taş, fayans, seramik yüzeyleri temizleyin.

Bu şekilde uygulayabileceğiniz adımlar ile keyifli bir genel temizlik yaşayabilirsiniz.

İlkbahar temizliği yaparken daha sonrasında giymeyeceğiniz kıyafetleri, ayakkabıları ya da eşyaları ayrıştırabilirsiniz. Ayrıştırdığını eşyaları elden çıkararak daha ferah bir yaşam alanı yaratabilirsiniz.

Sonbahar Temizliği

Yazın son günlerini yaşadıktan sonra kış ile köprü olan sonbahar mevsimi başlar. Yaz mevsiminin bitmesinin ardından detaylı bir sonbahar temizliği gerçekleştirebilirsiniz. Bu genel temizlik evinizin ya da çalışma alanınızın ferah bir hava kazanmasına yardımcı olur. Kış aylarına girmeden önce yapacağınız bu temizlik ile derinlemesine bir temizlik yapabilirsiniz.

Sonbahar temizliği aynı zamanda fazlalıkları ayrıştırma ve bunlardan kurtulmanız için de ideal zamandır. Yaz aylarında giydiğiniz ve artık giymeyeceğiniz kıyafetleri, bu yaz hiç giymediğiniz eşyaları atabilirsiniz. Bu eşyalar giyilecek durumda ise ihtiyaç sahipleri ile paylaşabileceğinizi unutmamalısınız. Yeni bir mevsime yeni bir başlangıç yapmak içim evinizde farkında olmadığınız fakat hayatınızı zorlaştıran eşyalarınızı elden çıkarabilirsiniz.

Ayrıca sonbahar temizliğinde mutfağınızı da elden geçirmeyi göz ardı etmeyin. Burada fazlalık oluşturan ve görüntü kirliliği oluşturan materyalleri elden çıkarabilirsiniz.

Sonbahar temizliğinde gerçekleştirmeniz gereken şeylerden biri de halılarınızı temizletmek. Bu süreçte halılarınızı yıkamak yerine halı temizleme şirketleri ile anlaşabilirsiniz. Halılara yerleşmiş olan fakat sizin göremediğiniz kirler sağlığınıza ciddi boyutta zararlar verebilir.

Kış Temizliği

Kısa ve kasvetli günler ve serin hava koşullarına hazırlanırken yaşam alanınızı da kış mevsimine göre hazırlamanız önemlidir. Sonbahar bittiğinde kışa adım adım yaklaşıldığında ise büyük temizlik yani kış temizliği yapabilirsiniz.

Ortamı temizlemenin yanı sıra bu süreçte evinizi de kış şartlarına göre hazırlayabilirsiniz. İnce dokulu kumaşlar kullanmak yerine kalın dokulu kumaşları tercih edebilirsiniz. Yaz aylarında yerlerde ince halı ya da kilim kullanıyor ya da hiçbir şey kullanmıyorsanız bu zeminleri de kalın halılar ile örtmelisiniz.

Bütün bu hazırlıkların yanı sıra evinizi dip köşe temizlemeniz de önemli. Çünkü soğuk kış günlerinde evler düzenli olarak havalandırılmaz. Eğer sonbahar aylarında biriken toz ve kirlerden kurtulmak istiyorsanız genel bir temizliğe ihtiyaç duyarsınız.

Peki kış temizliğinde neler yapılır? İşte cevabımız: Kış temizliği yapmak için ilk olarak temizliğinizi planlamanız gerekli ve önemlidir. Yani temizlik yapmaya hangi odadan başlayacağınızı ve hangi oda ile devam edeceğinizi belirleyip planlı ilerlemelisiniz. Bu sayede karmaşadan kurtulur ve ne yapmanız gerektiğini bilebilirsiniz. Temizliğe başlamadan önce ilk başlama noktanızı iyi belirlemelisiniz. Çok karmaşık bir yerden başladığınızda kısa süre sonra sıkılıp yorulabilirsiniz. Bu süreçte uzmanlardan ya da tanıdıklarınızdan yardım alabilirsiniz. İhtiyaç duymanız durumunda evinize usta çağırabilirsiniz. Kalorifer – kombi temizliği için profesyonellerden yardım alabilirsiniz. İlk olarak genel dağınıklığı toparladıktan sonra derinlemesine temizlik yapmaya yani genel temizlik sürecine başlayabilirsiniz. Mutfak dolapları, duş kabinleri vb. yerleri de temizlik planına eklemeyi unutmayın!

Genel Temizlik Nasıl Yapılır?

  • Genel temizlik yapmaya başlamadan önce bir plan oluşturun.
  • Ardından da ihtiyacınız olan temizlik malzemeleri ve temizlik ekipmanlarını belirleyin.
  • Genel bir dağınıklığı toparladıktan sonra detaylı bir temizlik yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Evi süpürerek başladıktan sonra toz alarak devam edebilirsiniz.
  • Cam silmek de büyük temizliğin en önemli parçasıdır.
  • Odalardaki tül perde ve saten perdeleri ya da stor perdelerinizi yıkayabilirsiniz.

Camları silmeden perdeleri yıkarsanız yaptığınız işin bir anlamı kalmaz. Çünkü pencere camınızda bulunan toz perdelerinizi de kirletir. Bu yüzden önceliğiniz cam temizliği olmalıdır.

Salonda genel bir temizlik yapmak için koltuk takımlarınızı yıkatabilirsiniz. Ardından halılarınızı halı şampuanı ile yıkayabilir ya da halı yıkamaya verebilirsiniz. Görünmese de çok fazla toz toplayan avize ve lambalarınızı silin. Fakat bunu yaparken dikkatli olmayı unutmayın.

  • Mutfağınızda büyük temizlik kapsamında mutfak dolaplarının dışı ve içini temizleme ile başlayabilirsiniz.
  • Buzdolabını silebilir gerek olması durumunda tamir ettirebilirsiniz.
  • Mutfak dolaplarını temizlerken içerisinde bulunan fazlalık ve kullanılmayacak eşyaları da elden çıkarabilirsiniz.
  • Banyo temizliği yapmak için ise tuvalet ve banyoları güzelce yıkayarak temizliğe başlayabilirsiniz.
  • Duşakabin camlarını güzelce sildikten sonra küvet kısmını da iyice yıkayın.
  • Fayans aralarında birikmiş olan kirleri diş fırçası yardımı ile temizleyebilirsiniz.
  • Lavabo bataryasını da temizlemeyi unutmayın.
  • Yatak odanızı temizlemek için dolaplarınızda bulunan giymediğiniz kıyafetleri ayırın.
  • Yatağınızın altını süpürüp silin.
  • Giysi dolaplarınızın hep için hem de dışını silin.
  • Nevresimleri ya da yatak örtünüzü değiştirebilirsiniz.
  • Balkon temizliği yapmak için saksıları değişmemiş gereken bitkilerin saksılarını değiştirebilirsiniz.
  • Dökülen ya da kuruyan yaprakları toplayabilirsiniz.
  • Balkonunuzu süpürdükten sonra yıkayabilirsiniz. Cam olması durumunda camları silerek büyük temizliğinizi sonlandırabilirsiniz.

Genel Temizlik Kuralları Nelerdir?

Genel temizlik için kesin kurallar yoktur. Fakat bazı püf noktalar ve dikkat etmeniz gereken detaylar ile bu süreci daha da kolaylaştırabilirsiniz. Büyük temizlik yapmaya başlamadan önce bütün temizlik ürünleri ve ekipmanlarının bulunduğundan emin olun.

Bu noktada yaşanan bir eksiklik işin uzamasına neden olabilir. Genel temizlik sürecinde en çok kullandığımız ürün ve eşyaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Elektrikli süpürge, normal süpürge ve fırça, varsa el süpürgesi temizliğin en önemli ekipmanlarıdır.
  • Silme kovaları ve moplar, toz bezleri, mikrofiber bezler ise silme konusunda en büyük yardımcınızdır.
  • Cam silme sıvıları, yer silme sıvıları, deterjanlar, sabunlar da genel temizlikte en çok ihtiyaç duyacağınız malzemeler arasında yer alıyor.

Temizlik yaparken tek başınıza olmak yerine işin profesyonellerinden ya da aile üyeleri – yakınlarınızdan destek alabilirsiniz. Temizlik uzun ve karmaşık bir iş olduğu için bu sayede hem enerjinizi hem de zamanınızı verimli harcayabilirsiniz. Ayrıca yoruldukça temizliğe devam etme istediğiniz ve enerjiniz azalacağı için detayları gözden kaçırmaya başlayabilirsiniz.

Temizlik yaparken doğal malzemelerden yararlanarak daha sağlıklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Örneği limonlu su, sirkeli su, tuz, karbonat bu süreçte kullanabileceğiniz malzemeler arasında yer alıyor.

Büyük Temizlik Zamanı

Ev ya da çalışma alanlarının derinlemesine temizlendiği büyük temizlik yorucu ve karmaşık olsa da sonucu sizi tatmin eder. Düzenli yapılan günlük temizliğin ardında belli sıklıklarla genel temizlik yapabilir ya da yaptırabilirsiniz.

Ev ortamının temiz ve hijyenik olmasını sağlayan bu temizliği çalışma ortamlarından daha sık yapmanız gerekir. Çünkü ortak kullanım alanları hem daha çabuk kirlenmekte hem de daha çok kişi ile bu alanlar paylaşılmaktadır.

Ev ortamında genel temizliği sıklıkla bayram öncesinde yaparız. Büyük temizlik yaptığımız diğer nokta ise mevsim öncesi ya da sonrasıdır. Kış mevsimine girmeden önce sonbaharda genel temizlik yapılmaktadır. Kış mevsimi bittiğinde evin enerjisini ve havasını yenilemek için kış sonrası temizliği yani bahar temizliği yapabilirsiniz.

Şirketlerde Büyük Temizlik Yapılır Mı?

Şirketlerde büyük temizlik yapılıp yapılmadığı pek çok kişi merak ediyor. Öyle ise hemen cevap verelim. Şirketlerde düzenli olarak büyük temizlik yaptırabilirsiniz. Çünkü şirketler ortak kullanım alanları olan ve pek çok insanın bir arada olduğu alanlardır.

Hem sağlık için hem de hava ve görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması için önemlidir. Ayrıca çok kişi tarafından paylaşılan ortamlar olası hastalık riskini de artırmaktadır. Özellikle mutfak, tuvalet ev lavabo gibi alanlar düzenli temizlenmediği durumda pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Bu gibi olumsuzluklar ile karşı karşıya kalmamak için büyük şirketler profesyonel ekipler tarafında temizlik desteği alır.

Yılda Bir Kere Her Yeri Detaylı Temizleyin

Evimiz ya da çalışma alanlarımız göz ile görmesek de pek çok toz ve kire ev sahipliği yapar. Kalorifer peteklerinin aralarında, perdelerin üstlerinde, pencere kenarlarında tozlar birikir. Duvar ile arasında mesafe olan alanlar da tozların en çok biriktiği yerlerdir. Örneğin süpürmesi zor olan yatak altlarını temizlemek için bir kenara çektiğinizde toz kitleleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Görünen ya da görünmeyen tozlar solunum sisteminiz başta olmak üzere sağlığınız için tehlike oluşturur. Bu riski minimize etmek büyük temizlik yapmalısınız. Hem sizin hem de sevdiklerinizin sağlığını riske atmamak için yılda en az bir kez genel temizlik yapmalısınız.

Hangi Günler Temizlik Yapılmaz?

Temizlik yapmak için belli bir gün bulunmamaktadır. İstediğiniz gün ve istediğiniz saatte temizlik yapabilirsiniz. Evinizde hasta varsa onu rahatsız etmeyecek şekilde düzenli temizlik yapabilirsiniz. Özellikle evinize ameliyat olmuş bir hasta gelecek ise gelmeden önce evinizi dezenfekte edebilirsiniz. Temizlemediğiniz ortamlar, özellikle açık yarası olan hastalar için enfeksiyon riski oluşturur.

Temizlik yaparken günün erken ya da geç saatlerini tercih etmemenizi öneririz. Hem diğer aile üyelerini hem de komşularınızı rahatsız edebilirsiniz. Ayrıca evde inşaat yapılma durumu varsa öncesinde genel bir temizlik planlamaktan kaçının. İnşaat sürecinde neredeyse bütün eviniz kirlenebilir ve iki iş yapmak durumunda kalabilirsiniz.

Temizlik Sıralaması Nasıl Olmalı?

Genel temizlik için hangi sıralama ile ilerlemeniz gerektiğini düşünüyorsanız hemen yardımcı olalım.

  • İlk olarak ortamdaki dağınıklıkları kaldırın. Bu dağınıklığın sebebi olan eşyaların zaman içerisinde iş yapmanıza engel olması da mümkündür.
  • Sonrasında ise bir planlama yaparak hangi odadan temizliğe başlayacağınızı belirleyin. Bu süreçte evinizde bulunmasını istediğiniz ve istemediğiniz ürünleri belirleyebilirsiniz.
  • Öncelik sıralaması oluşturarak planlama yaparken mutfak temizliğine öncelik verebilirsiniz. Çünkü mutfak temizliği daha çok görünen ve kendini belli eden bir temizliktir.
  • Ardından yaşam alanlarınızı yani odalarınızı temizleyerek devam edebilirsiniz.
  • Genel temizliğe banyo ve lavaboları temizleyerek devam edebilirsiniz.
  • Ardından da odalara geçebilirsiniz.
  • Balkon ve teras temizliğini ilk sıraya alabileceğiniz gibi son sıraya da alabilirsiniz.

Temizlik adımları olarak ise ilk olarak zemini süpürerek başlamanızı tavsiye ediyoruz. Ardından ise toz alma sürecine bağlayabilirsiniz. Burada suyu sık sık değiştirmeniz ve bezleri sıklık ile yıkamanız önemli. En son aşama olarak ise zemini hazırladığınız su ile paspaslayabilirsiniz. Bu sıralama ile yerden toz kaldırmaz ve tekrar tekrar süpürmek zorunda kalmazsınız.

Temizlik Evlerin ve İş Yerlerinin Vazgeçilmezidir

Her insan yaşadığı ya da çalıştığı ortamın temiz ve düzenli, tertipli olmasını ister. Temiz yaşam ve çalışma alanları kişinin motivasyonunu artırır. Göz önünde bir görüntü kirliliğine sebep olmaz. Ayrıca tozlar kötü kokuya sebep olacağı için hava kirliliği sorunu da ortadan kaldırmış olursunuz. Genel temizlik yaparak ya da bunun için destek alarak hijyenik bir ortama kavuşabilirsiniz.

Özellikle ofisler ve iş yerleri için düzenli temizlik yapmanız ya da yaptırmanız önemlidir. Çok fazla kişi ile ortak paylaştığınız alanlar kısa sürede kirlenir. Bu kirlilik ise hijyenik bir ortam oluşmasının önüne geçer. Pek çok sağlık problemine de yol açması mümkündür. Hem evinizde hem de çalışma ortamında yapacağınız temizlik ile sağlıklı ve konforlu bir yaşam – çalışma ortamı yaratabilirsiniz. Bu kapsamda Aybars Temizlik firması olarak size sunduğumuz profesyonel temizlik çözümlerimizden yararlanabilirsiniz. Sizin için hem zamandan hem de efordan tasarruf sağlıyoruz.

Open chat
Selamlar. Temizlik hizmeti için bize ulaşın